Лечение на Кариес

Извършваме лечение на всички видове кариеси


Зъбният кариес е най-често срещаното заболяване при човека. Развитието преминава от стадий на петно без кавитация до стадий на дълбок кариес. Лечението включва отстраняване на увредените тъкани. При необходимост от обезболяване се поставя упойка. Когато е отстранена изцяло кариозната маса и са останали само здрави тъкани, зъбът се запълва с обтуровъчен материал (фотокомпозит). В случаите на дълбок кариес, понякога се налага аплицирането на пулпопротективно средство.


odesosdent.com

Как изглежда кариесът?

Кариесът преминава през няколко фази на развитие, вследствие от това изглежда по различен начин. Кариесът започва като петно, но пациентът трудно открива промените в цвета на емайла. Най-добрата превенция е редовен преглед при добър зъболекар. Така ще си спестите излишни болки.

Как се появява кариесът?

Кариесът е многофакторно заболяване. Развитието му зависи от храната, която приемаме и поддържането на орална хигиена. В устната кухина живеят бактерии, които разграждат до киселини въглехидратите, приети с храната. Киселините разграждат зъбните тъкани.

Симптоми при наличие на кариес

Кариесът на постоянните и млечните зъби се проявява най-често с краткотрайна болка при употребата на студени и сладки храни. Навременното лечение ще спаси максимално много твърди зъбни тъкани. При дълго отлагане на лечението, може да се стигне до възпаление на зъбната пулпа и дори да се наложи вадене на зъба.

Кариес при децата

С появата на първите зъби е необходимо да се направи консултация със зъболекар. Да бъде обяснено как ефективно да се мият зъбите, какви пасти и четки са подходящи, кои храни да се избягват. При поява на кариес временните зъби не само могат, а и трябва да бъдат лекувани.

Запишете час за преглед и консултация

Може да изберете удобния за Вас кабиент ТУК